Vodopаd Tupаvicа

24 Aug

Visine oko 15 metаrа, nаlаzi se u neposrednoj blizini selа Dojkinci, u jednom od najlepših predela parka prirode Stara planina. Lako je dostupan, od putа udаljen 50 metаrа, jedan je od najpristupačnijih staroplaninskih vodopada. Od sela Dojkinci, tačnije od poslednjeg objekta u selu, planinarskog doma Dojkinci, udaljen je 4,5 km. Put do vodopada atarskim/šumskim putem obeležen je pešačkom signalizacijom, bez većih napora za obilazak i uživanje u prizorima nestvarne lepote Stare planine. Preporučuje se obilazak vodopada Tupavica i dalje ulaz u strogi rezervat Arbinje isključivo pešaka ili planinski biciklom.

Vodopad Tupavica jedan je od najuslikanijih vodopada na Staroj planini. Posebno je lep u proleće i kasnu jesen, kada je i velika količina vode koja se sliva sa okolnih vrhova. Na samom putu do vodopada, na kraju sela Dojkinci, nalazi se i sportsko rekreativni centar Dojkinci, koji pruža idealne uslove za smeštaj različitih korisnika.

U toku zime, dešava se da se vodopad zaledi, kao i ostali vodopadi na Staroj planini što predstavlja posebnu atrakciju.Vrlo oprezno prilikom posete vodopadu Tupavica u toku zimskih meseci, opasnost od loma ledenica i klizanja.

Galerija