Sajam pirotske peglane kobasice

30 Aug

Sajam pirotske peglane kobasice jedna je od najvećih gastronomskih manifestacija u regionu, ako ne i najveća, koja okuplja hiljade posetilaca u želji da proba ovaj jedinstveni kulinarski specijalite Pirota. Prvi Sajam pirotske peglane kobasice održan je 2013.godine, u Pirotu, u sportskoj dvorani KEJ, gde se i danas održava i to svakog poslednjeg vikenda u januaru mesecu. Pre Sajma pirotske peglane kobasice održana su dva Svetska prvenstva u proizvodnji ovog delikatesa i najavila potrebu za većom i masovnijom organizacijom, samim tim i za proizvodnju, zaštitu i bezbednost samog proizvoda.

Gastronomska manifestacija, koja pored promocije ovog jedinstvenog proizvoda ima za cilj da  pirotska peglana kobasica konačno zaštiti geografsko poreklo imena, a da sama manifestacija bude uvrštena u registar sajmova Ministarstva poljoprivrede od nacionalnog značaja. Naravno, uz to, cilj manifestacije je sve veća promocija pirotske peglane kobasice kao lokalnog ali i nacionalnog brenda, pored ostalih pirotskih brendova ali i što veća proizvodnja, jačanje lokalnih proizvođača i plasiranje proizvoda.

U 2021. godini očekuje se i Zaštita geografskog porekla imena pirotska peglana kobasice, proces koji je počeo krajem 2019.godine i koji treba da doprinese da se ovaj delikates zaštiti i to će biti treći zaštićeni proizvod iz Pirota, što snažno utiče i na turističku ponudu Pirota kao destinacije.

Sajam pirotske peglane kobasice je manifestacija koja se odvija ceo vikend, poslednji vikend u januaru, počinje od petka i traje do nedelje. Pored izlagačkog i takmičarskog dela koji se odnosi na proizvod peglana kobasice, na ovoj gastronomskoj priredbi možete probati i degustirati i druge lokalne brendove i specijalitete pirotskog kraja i čuveni pirotski kačkavalj i beli sir, staroplaninsku trpezu, domaće organske proizvode i sl. Na Sajmu peglane kobasice učestvuje i veliki broj destilerija i vinarija iz čitavog regiona, kao i mlekare i drugi proizvođači sira i kačkavalja i izlagači pirotskih suvenira i proizvoda domaće radinosti. Sajam je zamišljen na takav način da svi ljubitelji domaćih specijaliteta i kulinarstva mogu naći proizvode za sebe, mogu uživati u degustaciji i hrane i pića domaćih destilerija uz bogat kulturno umetnički program sa osvrtom na tradiciju i kulturu naroda pirotskog kraja.

Organizatori manifestacije su: Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice i Turistička organizacija Pirot.
Telefon za informacije:010/320-838, 010/320-839
e-mail:top010@mts.rs
www.topirot.com

Galerija