Outdoor festival Jerma od 12 – 16. avgusta

13 Jul

Najlepša letnja avantura u Srbiji!

Outdoor festival Jerma od 12 – 16. avgusta

 

 Letovanje u Srbiji, bez sumnje, može biti prava avantura. U kanjonu reke Jerme od 12. do 16. avgusta 2020. održaće se treći po redu Outdoor festival Jerma. Aktivne porodice, avanturisti i zaljubljenici u prirodu biće u prilici da provedu pet dana u divljoj prirodi Specijalnog rezervata prirode Jerma uz raznovrstan program avantura. Aktivnosti u prirodi, sa svim neophodnim merama opreza i zaštite, su verovatno i najbezbedniji vid okupljanja u vreme globalne pandemije izazvane korona virusom.  

 

Outdoor festival Jerma promoviše zdrav i aktivan način života uz zaštitu prirode, te je i broj učesnika ograničen na 150 ljudi. Učesnici festivala će uz stručnu pomoć licenciranih vodiča i instruktora učestvovati na pešačkim i planinarskim turama, oprobati se u sportskom penjanju na prirodnoj i veštačkoj steni, istraživati neuređene pećine, učestvovati na edukativnim, ekološkim i umetničkim radionicama i u drugim sadržajima u prirodi.

 

Oni koji imaju više avanturističkog duha biće u prilici da kampuju, dok se ostali mogu opredeliti za smeštaj u lokalnim etno domaćinstvima. Poseban deo programa namenjen je deci koja će, pored već navedenih aktivnosti, moći da dožive prirodu na drugačiji način, upoznaju se sa biljnim i životinjskim svetom i ispolje svoju kreativnost u radu sa pedagozima i animatorima.

 

Kanjon reke Jerme sa okolinom smešten je na teritoriji opština Pirot, Dimitrovgrad i Babušnica, iako na samo par sati od Beograda, sve do 70-ih godina prošlog veka bio je nepristupačan i nedostupan javnosti. Čak i danas, samo najveći zaljubljenici u prirodu su upoznati sa lepotama ovog kraja i reke Jerme koja izvire u Srbiji, prolazi kroz Bugarsku i opet se vraća u našu zemlju, probijajući kanjon koji mnogi nazivaju „srpskim Koloradom“. Strme litice kanjona, tuneli kroz koje je saobraćao vozić Ćira, vidikovci i pećine, legende o Pop Martinovom blagu, lokalni specijaliteti i domaća hrana nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

 

Stoga, treću godinu za redom, organizator Outdoor festivala Jerma, udruženje Avanturistička mreža, svoju ljubav prema ovom kraju deli sa posetiocima festivala i pruža im jedinstveno iskustvo kroz koje će se vratiti prirodi, odmoriti od svakodnevnih obaveza i briga.

 

Prijave na festival su otvorene do 01. avgusta 2020. i vrše se putem zvaničnog sajta festivala https://visitjerma.com/outdoor-festival/ gde je dostupno i više informacija o celokupnom događaju.

 

Podršku u organizaciji festivala pružaju opština Dimitrovgrad, Grad Pirot, Turistička organizacija Pirot, Turistička organizacija Babušnica i Turistička organizacija Srbije, kao i brojni klubovi i udruženja iz cele Srbije.

 

Svi oni koji žele da ovo leto pamte po avanturama iz kanjona reke Jerme, pozvani su da se pridruže ovoj jedinstvenoj eko-avanturističkoj zajednici i učestvuju u festivalu.

 

---------------------

 

Zvanični veb sajt i društvene mreže:

www.visitjerma.com

Facebook: https://www.facebook.com/visitjerma/

Instagram: https://www.instagram.com/outdoor_fest_jerma/

Video sa Outdoor festivala Jerma 2019: https://youtu.be/FqLPtUNvxWI  

Galerija