Highlander Stara planina

09 Dec

Highlander Stara planina

Highlander je medjunarodni planinski izazov koji se od juna 2021. godine održava i u Srbiji, na Staroj planini.Manifestacija je namenjena  planinarima i svim ljubiteljima prirode i pešačenja u trajanju od  5 dana.

Učesnici,tokom ovih  pet dana avantute,savladavaju  trasu dugu 100km a noći provode u šatorima, na planini.Pored najdužeg izazova dužine 100 km,postoji  još jedna,kraća trasa dužine 46 km koja je manje fizički zahtevna.Avantura počinje ispod vrha Babin zub preko sela Topli Do,i dalje sve do najlepših vrhova Stare planine Tri čuke(1.938m),i vrha Kopren (1.963m)do uvale Ponor.Trasa  dalje vodi preko pašnjaka i borovih šuma do Sportsko rekreativnog centra Dojkinci.Pri kraju,učesnici od mesta Vrtibog i Arbanaških kladenaca i kamenog sela Gostuša imaju odmor na Zavojskom jezeru.Nakon Zavojskog jezera i  vidikovca Smilovica,avanturisti  dolaze na cilj,u selo Temska gde se ovaj izazov i  završava.

Cilj ove manifestacije je upoznavanje svojih sopstvenih mogućnosti ,granica izdržljivosti i preživljavanja ali i doživljaj planine na jedinstven i drugačiji način.

Organizator Highlander Stara planina su  Kamper planet d.o.o i udruženje Kreativni aktiv novih avantura (KANA), uz suorganizaciju i podršku lokalnih organizacija iz Pirota među kojima su Avanturistička mreža, Skyteam, Turistička organizacija Pirot i JP „Srbijašume“.

Galerija