Pirotska peglana kobasica

24 Aug

Pirotska peglana kobasica je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa i upisana je u Registar oznaka geografskog porekla imena kao "Pirotska peglana kobasica" 2022. godine i tako je,pored pirotskog ćilima i pirotskog kačkavalja postala treći zaštićeni  pirotski brend. 

Predpostavlja se da potiče još iz doba Turaka. Za spravljanje peglane kobasice  koriste se pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno „posne“ vrste mesa. Nikako se ne koristi svinjsko meso,lako se kvari i postoji  opasnosti od  razvoja mikroorganizama. Meso se odvaja iz svih žila, masnoća, loja i neželjenih primesa, zatim se melje i meša sa začinima.  Pirotska peglana kobasica  mora biti ljuta ili diskretno ljuta, jer je njena magija baš u ljutini. Kobasica se nakon punjenja vezuje u obliku potkovice i suši se na vazduhu. Optimalna temperatura za sušenje kobasice treba da bude između minus pet i plus pet stepeni, bez vlage i velikog mraza. Zato je za pravljenje peglane kobasice najbolji period  od kraja  novembra do kraj decembra meseca.Tokom perioda sušenja, kobasice se svaka dva-tri dana peglaju (najčešće staklenom flašom), zbog čega se i zovu peglane, nakon čega dobijaju oblik potkovice. Na taj način  se iz kobasice izbacuje voda, izmeša meso i obezbeđuje njena dugotrajnost. Pirotska peglana kobasica je proizvod bez konzervanasa,aditiva i veštačkih boja.Ne obrađuje se  termički  i ne  izlaže se  dimu.Ovo je potpun ekološki i tradicionalni gastronomski proizvod.
 Manifestacija - Sajam pirotske peglane kobasice,pokrenuta je 2013.godine .Proizvođači izlažu svoj proizvod na više od 40 štandova, a specijalni žiri i posetioci nakon degustacije biraju  najbolje proizvođače  ovog delikatesa. Pored peglane kobasice, na manifestaciji se izlažu i  drugi domaći proizvodi-pirotski kačkavalj, pirotski beli sir, vurda, cedjeno mleko, vino, domaća rakija,med kako iz Pirota i okoline tako i iz cele Srbije.

Galerija