Peglana kobasica

24 Aug

Ova vrsta kobasice je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima. Predpostavlja se da potiče još iz doba Turaka.Za spravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno „posne“ vrste mesa. Za mnoge najbolje je magareće mleko.Nikako se ne koristi svinjsko meso iz dva razloga: prvi-jer se lako i brzo kvari, a drugi je vezan za poreklo iz turskog doba. Meso se odvaja iz svih žila, masnoća, loja i neželjenih primesa, melje se i meša sa začinima. Peglana mora biti ljuta ili diskretno ljuta, jer je njena magija baš u ljutini. Kobasica se nakon punjenja vezuje u obliku potkovice i suši se na promaji. Optimalna temperatura za sušenje kobasice treba da bude između minus pet i plus pet stepeni, bez vlage i velikog mraza. Zato je za pravljenje peglane najbolji period kraj novembra-kraj decembra.Tokom perioda sušenja, kobasice se svaka dva-tri dana peglaju (najčešće flašom), zbog čega se i zovu peglane, nakon čega dobiju oblik potkovice. Tako se iz kobasice izbacuje voda i obezbeđuje njena dugotrajnost. Bez konzervansa, aditiva i veštačkih boja, bez termičke obrade, izlaganja dimu, ovo je potpun ekološki proizvod.

U cilju zaštite ovog proizvoda, od 2013.god pokrenuta je manifestacija - Sajam pirotske peglane kobasice. Na oko 40 štandova proizvođači izlažu svoj proizvod, a specijalni žiri i posetioci nakon degustacije biraju i najbolje proizvođače. Pored peglane kobasice, proizvođači izlažu i druge domaće proizvode-ceđeno mleko, domaću pitu(banicu), pirotski kačkavalj, domaću rakiju....Pored izlagača učešće u ovoj manifestaciji preuzimaju i organizacije koje na bilo koji način mogu imati svoj interes u učešću na ovoj manifestaciji.Tako svoj štand na ovoj manifestaciji imaju i Turističke organizacije Pirota i Dimitrovgrada, zatim Mlekarska škola „Dr.Obren Pejić“,Staroplaninska riznica.ŠOSO „Mladost“.

Cilj manifestacije jeste da se pokrene inicijativa da se ovaj proizvod konačno i zaštiti,a da sama manifestacija bude uvrštena u registar sajmova Ministarstva poljoprivrede od nacionalnog značaja.

Galerija