HIGHLANDER STARA PLANINA 2023

08 Jun

https://www.youtube.com/watch?v=YjqbEG0MMBc

HIGHLANDER PRUŽA PRILIKU DA SE UPOZNA NETAKNUTA PRIRODE STARE PLANINE

Jedinstveni događaj namenjen ljubiteljima prirode HIGHLANDER STARA PLANINA 2023

Jedinstvena prilika da promenite svoje životne navike, poboljšate svoje fizičko i mentalno zdravlje, ublažite stres i uživate punim plućima pruža se svima koji žele od 17. do 21. juna ove godine na Staroj Planini, tokom jedinstvene avanture za koju ste već sigurno čuli - HIGHLANDER.

Nezaboravna avantura života čeka da joj se priključite. Dovoljno je da imate volju, stavite ranac na leđa, nabavite opremu i postanete deo zajednice koja će vam promeniti život na bolje. Važno je napomenuti da ovaj podvog nije rezervisan samo za profesionalne planinare, već se organizuje za sve ljubitelje prirode, čistog vazduha i aktivnosti na otvorenom. Učesnici se ne takmiče jedni protiv drugih, u pitanju je lični ili timski izazov, gde se pomeraju sopstvene granice i preispituje sve što smo do sada naučili ili mislili da znamo.

Planinare čekaju tri staze, koje treba da pređu za dva,tri ili pet dana. Staze su dobile imena po sazvežđima, i ove godine planinari mogu da biraju da li će se oprobati da pređu stazu Hercules dužine 101 km, Pegasus od 53 km ili da pokušaju da pređu Orion stazu dužine od 33 km za jedan vikend.

Planinarske staze su obeležili iskusni poznavaoci jedne od najlepših planina u Srbiji, Stare planine parka prirode, uvešće najhrabrije u sve lepote i skrivene tajne ovog planinskog venca. Organizatori poručuju da tokom izazova učesnici ne treba da brinu za hranu, vodu, logistiku i sigurnost.

- Staze prolaze kroz najlepše delove Stare planine, tamo gde čovek ne živi, tamo gde je priroda ostala netaknuta, u svom sirovom obliku, formi i raznovrsnosti. Na stazi se smenjuju neverovatni prizori vodopada, jedinstvenog rastinja, prelepi pejzaži na visoravni Vrtibog, pogled u krašku uvalu Ponor... Učesnike čeka test izdržljivosti i upornosti, kao i smena godišnjih doba, jer je priroda nepredvidiva. Treba da se pripreme na hodanje po grebenu, gde sa jedne strane gledate Srbiju, sa druge strane Bugarsku, mesto gde je granica samo čovekova tvorevina. Surovost i pitomost jedna pored druge, egzotičan pogled i raskoš mirisa i boja. Ono što svakoga čeka je spavanje pod zvezdama u hotelu sa million zvezdica i osećajem da, ako ispružiš ruku dodiruješ nebo.

Prijava za ovo neverovatno iskustvo je laka, dovoljno je da se registrujete putem sajta www.highlanderadventure.com  i dobro informišete kako treba da spakujete da ne biste nosili preveliki teret tokom ovog jedinstvenog iskustva, saznate koju opremu da kupite i avantura može da počne.

HIGHLANDER polako postaje globalni fenomen, tome svedoči sve veći broj učesnika koji konstantno raste iz godine u godinu u svim zemljama gde se ovaj jedinstveni podvig organizuje. Do sada je prijavljeno blizu 300 učesnika/takmičara. Avantura počinje 17.juna, a završava se 21.juna. Preuzimanje startnih paketa planirano je na gradskom trgu u Pirotu, u petak 16.juna 2023.godine.

Organizator događaja HIGHLANDER Stara planina je High peaks, uz partnersku podršku Turističke organizacije Pirot, Grada Pirota, Opštine Knjaževac, Turističke organizacije opštine Knjaževac, Parka prirode Stara planina, JP Srbijašume, Planinarskog Saveza Srbije, uz prepoznatljivu podršku privrednih brendova okrenutih outdoor aktivnostima kao što su NIS, Intersport, Heineken, Boom box, Rio mare, Proteini.si, Decathlon, Doncafe i dr.

VIDIMO SE NA STAROJ PLANINI!

Galerija